mezesterdkalacs

Mézes, Térd és Kalács. Olyan, mint a Jó, a Rossz és a Csúf. Vagy a három muskétás. Triumvirátus. Teletubbik, ha ők nem négyen lettek volna. Vagy öten, vagy ki tudja mennyien. Szóval most, mi, így hárman, kifejezzük véleményünket a világról. Punkt.Punkt.Punkt.

Friss topikok

  • mézes: Köszi, már olvastam a kommentek között, majd, ha lesz kicsit több időm, akkor megpróbálom! (2008.12.14. 20:03) Az utolsó bejegyzés
  • nervesick: Értem. Az utolsó mondatot is.:) Vedd úgy, hogy én is kiakadtam. Nem akartam. Nem akarok. Lényeg sz... (2008.12.09. 15:41) Mutter
  • mézes: Nervesick: A gyűlés nem közpénzen menne, mindenki saját magának venné meg a sörét :) A Tv a világ ... (2008.12.03. 20:10) "Kinyitott a kávéház, kábé, öten kint állnak"
  • fekete_mamba: Vágom,én is így gondoltam a csattanóra,csak rosszul fejeztem ki magam. Köszi (2008.12.01. 19:50) Coelho
  • mézes: Lehet csalódni fogsz (a bejegyzés saját vélemény) és biztos, hogy van olyan, akinek egyáltalán nem... (2008.11.30. 17:49) Minimum tizenegyes!

Linkblog

Halottak napja

2008.11.01. 17:53 - mézes

Címkék: halottaknapja

Esküvő-temetés, szerelem-halál, a mágnes két oldala, death magnetic, hogy legyen egy pop-kulturális utalás is. Igen, mindenkit vonz, s a végén, legyen gazdag, szegény, hetero vagy homo együtt táncolunk a kaszással, addig azonban sok a tennivaló. Nem konkrétan az elmúlásra gondolok, mert az mindenkinek megy, hanem a temetésre, és az emlékápolásra, amíg el nem jön a nagy nap. Szertartással vagy anélkül? Melyik temetőben? Koporsó vagy hamvasztás, milyen fából legyen, esetleg csicsás urna, melyik parcellában és onnan szép-e a kilátás (!) ? - Árkategóriák vannak kéremszépen, nem nyugodhatsz büdösparaszt: bérleti díj ötven évre, ha nem fizeted, jön egy másik lakó. Mennyibe kerül a sírkő és azt milyen gyorsan tudják megcsinálni, rajta idézet: melyik sablonos idézet vagy versike legyen az?  Adni kell egy kis pénzt a hullászoknak is, hogy átérezzék az utolsó másfél óra súlyát. Gazdasági válság ide, jólét évtizedei oda: halottak mindig vannak, virágzik a halálbiznisz.

Eskövő és a temetés, amikor összejön a nagycsalád nagyvárosból, külföldről, szomszédból. Az esküvő kínos pillanatait valahogy áthidalja az Unikum, a temetésnél viszont ez nehezen oldható meg. Ötödik unokatestvér lánya, aki hozta a friss barátját is, neki köze nincs az elföldelendő anyaghoz, viszont itt van és mély együttérzést tanúsít. Kovácsék, akik tizenöt éve nem voltak a gyászoló család környezetében, eljöttek, mert úgy illik, s a temetés alatt meglepődnek, hogy a kis Janika, hogy megnőtt, az anyja meg, hogy elhízott. Te ismered őt? Nem. Te ismered őt? Nem. Halk kérdések halk válaszokkal az utolsó sorból. Hogy azok mekkora koszorút hoztak… és indul a menet, hullászok megpróbálják átélni a helyzetet több-kevesebb sikerrel: tegnap két temetés volt és holnap is lesz kettő. Megpróbálnak mindent megtenni, hogy ne úgy bánjanak a fakoporsóval, mint egy frissen vágott fél disznóval, de csak nagyon nehezen megy. Végül elhelyezkedik a test örök nyugalomra, a kibérelt vagy ötven évre megvásárolt barna négyzetben. A méregdrága márványon pedig ott a felirat: Soha sem feledünk.
 
És minden évben jön a halottak napja. Bevallom, életemben egyetlen egyszer voltam ezen a bulin, akkor sem városom temetőjében, ahol rokonaim nyugszanak, hanem Debrecenben, ahol a föld alatti szervezetből senkit sem ismerek. Egy meghatározó élmény volt. Meghatározó élmény volt egy megelevenedett Fellini filmben statiszta szerepet játszani. Vágás: mécses árusok a bejáratnál, kettőt fizet – hármat vihet, kis – közép – nagykoszorú, a nagy jobban megéri: super size for you. Emberek tolongnak, háttérben ezernyi gyertya. Vágás: apuka nyakában kisgyerek, sétálnak a tömegben, vágás: apuka mellett kisgyerek, apuka kezében mobil, mellyel a mécsessel tele rakott sírkövet fotózza. Vágás: temető mellett kocsi sor, dudaszó, többen, mint a Sziget fesztiválon, vágás: kamera az eget nézi, hangzavar, letekint, fejmagasságban megáll, Marcello Mastroianni sétál ki a tömegbőll, karnyújtásnyira áll a kamerától s azt mondja Latinovits hagján: Gyere, hagyjuk itt a város zaját.
Gyengeségünk, önzőségünk és félelmeink tartják fent a temetőtőzsdét. Feltámadunk, áll majdnem minden egyes bejáratnál, és e kijelentés valóságtartalmával nem is szállnék vitába, azonban kicserélnem s helyére azt a sokkal megnyugtatóbb és reálisabb mondatot raknám: Csak testek. És ez így már sokkal egyszerűbb lenne, oly egyszerű, mint a halál...ti..tá… tapsoljátok gyerekek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mezesterdkalacs.blog.hu/api/trackback/id/tr61744136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nervesick · http://farkaskerek.freeblog.hu 2008.11.04. 23:11:33

Talan eros. Nem nekem, mert eleg gyakran belegondolok egy szo tenyleges jelentesebe, meg inkabb valos tartalmaba, eleg gyakran gondolkodok uj megoldason, modon egy teljesen hetkoznapi dologban. Ha azt mondom: viszlat, akkor igyekszem azt kivanni, hogy akinek mondtam, azt lassam viszont. Mondjuk most itt magamban el is kezdtem fejtegetni a szokas szo tartalmat. Azt is, hogy talan ebbol jon a szokvany, szokvanyos. Megszokni valamit.
Azert szerencse, hogy aranyaiban keves oreg neni olvassa a blogod. Remelem:)
Megszokod, vagy megszöksz, tartja a mondas.

mézes 2008.11.10. 17:48:13

Szerintem az öreg néniknek tetszene:)
A temetés mára csak üzlet, ahogy a halottak napja is. Persze, most nem érzésekről beszélek, hanem azokról a dolgokról, amelyek körül veszik. Nem elég, hogy egy családtag, barát satöbbi eltávozott és meg kell küzdeni a hiányával, hanem rögtön ott egy csomó egyéb gond, ami rengeteg pénzbe kerül. Számomra nagyon fura, hogy parcellát kell bérelni, hogy kurva sokba kerül egy koporsó, hogy divatja van különféle márványoknak, hogy viták vannak abból, hogy kit hívott meg a család vagy kit olvastak fel a búcsúzók közül hangosan a temetésen.
Elvileg keresztény kultúrkörben élünk, ami kimondja, hogy a halál nem vég, hanem kezdet. Én, amíg dbben nem voltam hallottak napján azt hittem, hogy ez egy meghitt ünnep és a temetőkben csönd van és emlékezés, ehelyett egy vásárhoz vagy cirkuszhoz hasonló volt. Vagy a Szigethez.
Amit eltemetünk, az csak test, a fontos nem ez, hanem, ami megmaradt bennünk belőle az pedig nem márvány, vagy nem egy puhán bérelt koporsó. Ki kéne zárni ebből az egészből az üzletet és mondjuk visszatérni a gyökerekhez, csak az a baj, hogy eltávolodtunk a haláltól, kórházba és vállalkozásokba zártuk..és ez mostanra már megszokás..

mézes 2008.11.10. 17:49:45

Elég gyors volt ez meg érthetetlen, meg közhelyes és demagóg, de rohanok, mert tesi órám lesz, ép testben, ép lélek, hehe


süti beállítások módosítása